6 huskeregler, hvis du skal bygge en mur på ejendommen

Picture of Byg Nyt Hus

Byg Nyt Hus

Redaktionen

Del indlæg:

Enhver, der ejer en grund, ved, at det nogle gange kan være udfordrende at få det, som man ønsker det. Dette gælder især hvis grunden er skrånende. Så kan det være en god idé at opsætte forskellige støttemure, som hjælper dig til at udnytte din grund bedst muligt. Hvis du vil bygge en mur eller to på din ejendom, er der flere ting, du skal huske på. I samarbejde med fageksperter fra Forbrukertorget.no giver vi dig 6 huskeregler:

  1. Tjek hvilke regler der gælder for din grund.
  2. Informer naboen.
  3. Søg med hjælp fra fagfolk, hvis din væg er stor og kompliceret.
  4. Få hjælp fra fagfolk, så resultatet bliver godt.
  5. Tænk over, om du vil have lys i væggen.
  6. Brug materialer, der kan modstå nordiske vejrforhold.

Tjek hvilke regler der gælder for din grund

Man skulle i første omgang tro, at man kan gøre, hvad man vil på sin egen ejendom, men sådan er det ikke helt. Der er mange regler, der gælder, og det er regler, der findes i plan- og byggeloven, byggetekniske forskrifter eller fastsat i kommunens udstykningsplan. Er du i tvivl om, hvad du må, er det vigtigt, at du kontakter din kommune. Så undgår du at bygge noget, der skal rives ned bagefter.

Alle ejendomme indgår i den pågældende kommunes udstykningsplan. Er der begrænsninger på din grund, kan du søge om dispensation. Det gøres gratis hos kommunen. Normalt skal du sende en skriftlig henvendelse, som indeholder en beskrivelse af, hvad du har tænkt dig at bygge samt et kort, der viser, hvor du ønsker at placere væggen.

Der er nogle generelle regler for, hvornår du skal ansøge, og hvornår du ikke skal.

Informer naboen

Har du naboer, kan det altid betale sig at informere dem, inden du bygger en mur. Det gælder især, hvis muren skal bygges nær eller tæt på grænsen mellem din og din nabos grund. For de fleste er det vigtigt at bevare et godt naboforhold, og at informere din nabo om dine planer er en nem måde at gøre dette på.

Hvis naboen har indsigelser mod muren, der skal stå på grænsen mellem jer, vil det være mindre tids- og omkostningskrævende at ordne dette, inden byggeriet går i gang.

Bygger man sådan, at den nye mur er til gene for naboen, kan man risikere at blive pålagt at rive den ned.

Søg med hjælp fra fagfolk, hvis din væg er stor og kompliceret

Mange vil gerne klare alt selv, både når det kommer til forarbejdet og selve murerarbejdet. Nogle gange er det dog en god idé at bede om hjælp fra fagfolk. Det kan for eksempel være, hvis muren du skal bygge er højere end 1,5 meter og/eller hvis den skal opføres langs vej, gangsti eller fortov.

Det er dumt at få afvist din ansøgning, fordi du ikke havde nok viden til at udfylde den korrekt. Man tror gerne, at man sparer både tid og penge, hvis man gør alt selv, men nogle gange er det ikke tilfældet. Sender du en veldokumenteret ansøgning med det samme, vil det spare dig for en masse tid og en del frustration.

Få hjælp fra fagfolk, så resultatet bliver godt

Der er meget, du selv kan gøre, og der er en YouTube-video til det meste. Nogle gange kan det dog være en god idé at få fagfolk til at udføre arbejdet. Dette gælder især, hvis der er et omfattende murerarbejde i gang. Så er du sikret, at resultatet bliver godt, og at dit projekt rent faktisk bliver færdigt. Halvfærdige projekter kan irritere alle og enhver, og skabe en dårlig stemning både i dit eget hus og hos dine naboer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at vægge, der skal være over 1,5 meter, skal bygges af fagfolk.

Tænk over, om du vil have lys i væggen

Dette punkt handler mest om planlægning, og hvor vigtigt det er at tænke over alt, inden du begynder at bygge. Mange vil gerne have lys i væggen, og så skal man sikre sig, at det kan lade sig gøre, inden man går i gang med at bygge. Der er endda sten tilpasset til lys.

Du bør også tænke over, om du vil have beplantning i eller omkring væggen, og om du skal have trapper. Mange bruger vægge og trapper til at skabe deres egne rum og nye dimensioner på ejendommen. Tænk derfor godt over, hvad du ønsker, hvad væggen vil tilføre grunden og lav en god plan, inden du går i gang med selve muringen.

Husk at væggen kan bygges i flere forskellige typer materialer, såsom sten, træ eller metal. Materialevalg er derfor også noget, du skal tage stilling til på et tidligt tidspunkt. Det kan også være en gylden mulighed for at blokere støj, for eksempel kan du skærme støj fra din have.

Brug materialer, der kan modstå nordiske vejrforhold

Når det kommer til valg af materialer, tænker mange på pris og udseende. Der er dog et andet element, som også er vigtigt, og det er at vælge materialer, der kan holde til de vejrforhold, vi har heroppe nordpå. Det betyder, at du skal vælge noget, der kan tåle både frost, kulde, sne, regn og sol.

Det kan derfor være en god idé ikke at se sig blind på gode tilbud, men at tjekke, at de materialer, du vælger, ikke revner eller rådner, når det nordiske vejr tager fat.

Resumé

Der kan være mange grunde til, at du ønsker at bygge en mur på din ejendom. Det første du skal gøre er at tjekke hvilke love og regler der gælder for din grund. I nogle tilfælde skal du søge om tilladelse til at bygge muren. Nogle gange kan det også være nødvendigt at afklare det hele med naboen. Så handler det om god planlægning af selve jobbet, også når det kommer til valg af materialer og bede om hjælp fra fagfolk, så du får et godt resultat.

Hold dig opdateret

Se andre indlæg